תקופת המקדש הראשון
תקופת המקדש הראשון הייתה תקופה חשובה בהיסטוריה של ירושלים. במקדש הראשון בנו המלך שלמה את בית המקדש על גבעת המוריה, והמקדש הפך למרכז הדתי והתרבותי של העם היהודי. המקדש התקיים במשך כ-400 שנה עד שנחרב על ידי הבבלים בשנת 586 לפני הספירה.
במשך תקופת המקדש הראשון, ירושלים הייתה עיר מרכזית בפוליטיקה, בדת ובתרבות. המקדש היה מקום קדוש ומוקד חגים רגילים כמו פסח, שבועות וסוכות, וגם חגים ייחודיים כמו יום כיפור וחג הסוכות.
בימי בית המקדש עברה ירושלים שינויים רבים והשתנו גם האוכלוסיות שחיה בה. העיר הפכה למרכז דתי, תרבותי וכלכלי, ופעלו בה כהנים, לוים ושופטים שהובילו את העם היהודי.
תקופת המקדש הראשון הייתה תקופת פריחה עבור ירושלים ולאחר חורבן המקדש התקיימו מאבקים רבים על השלטון בעיר. ההיסטוריה של ירושלים בתקופה זו משקפת את התהליכים המרתקים שחלו בעיר בעת ההיא.
"`html
תקופת המקדש השני
המקדש השני בירושלים היה בית המקדש השני שנבנה במקום הר הבית בירושלים במאה השנייה לפני הספירה. המקדש הראשון הובנה על ידי שלמה בן דוד, והוא הוחרג בשנת 586 לפני הספירה על ידי נבוכדנצר מלך בבל. המקדש השני נבנה על ידי זרובבל בן שאלתיאל ונחמיה בן חקליה, והוחרג על ידי תיטוס וכוחותיו בשנת 70 לספירה.
המקדש השני שימש מרכז דתי ולאומי לעם ישראל במהלך שלושת מאות השנים שהיה קיים. במהלך תקופתו נאסף העם במקדש לקיום החגים השלים – פסח, שבועות וסוכות. כאן קיימו הכהנים וכהני השרת, וכן סנהדריות ובתי דין שונים. במהלך תקופת המקדש השני אוחזת הפולחן הסלוקים במלחמת אחוזת הבית השני – וכל המאורעות הקשות שחלו בתקופתו.
במהלך תקופת המקדש השני נבנו סביביו חומות עירוניות שהגן עליו ועל תושביו. במהלך המאה השניה לספירה חרבה עיר ירושלים על ידי הרומאים ונחרב המקדש השני. הרומאים ניתקו את העיר מהשם והקריבו עולות לאלים הרומאיים על גבי יסודות המקדש החורבן. ירושלים והמקדש החורבן הפכו להיות ערי ריקים וחרבה גם בימי הרומאים.
"`
השלטון הרומי
השלטון הרומי בירושלים החל בשנת 63 לפני הספירה, כאשר העיר נכבשה על ידי הקיסר הרומי פומפיוס. במהלך השלטון הרומי, ירושלים התפתחה כעיר ראשיתית ומרכזית בארץ ישראל. בשנת 70 לספירה, הרומאים השמידו את בית המקדש השני וגרמו להפצצת העיר. לאחר מכן, הוקמה קולוניה רומאנית במקום בית המקדש המהורשלם. תחת השלטון הרומי, ירושלים הייתה עיר גדולה ועשירה, עם שוקים, מבני ציבור ומבני עבודה. במהלך השלטון הרומי, נבנו בירושלים מבני ציבור ודתיים אשר נשמרו גם לימינו. בנוסף, הרומאים הביאו לירושלים חומרי בנייה חדשים וטכנולוגיות מתקדמות, שהביאו לצמיחה ולפריחה של העיר. השלטון הרומי בירושלים הוסיף לעיר את הרמות הרומיות, הכונסות והכנסיות, הקיסריות והפאלסים המפוארים שנותרו כיום כאתרי תיירות מבוקשים. בסיום השלטון הרומי, נשמע קול רעש המגיע מהמרחב הרומי, קול כל אחד ואחת יכול לשמוע את ההיסטוריה העשירה של העיר הקדושה.
השלטון האסלאמי
השלטון האסלאמי בירושלים התקיים במשך כ-400 שנה, מהמאה ה-7 ועד למאה ה-11. במהלך תקופת השלטון האסלאמי, העיר שימשה כמרכז דתי, תרבותי ופוליטי חשוב בעולם האסלאם. בירושלים של השלטון האסלאמי התפתחה חיים עירוניים, תעשייתיים ותרבותיים רבים, והעיר הפכה למרכז חשוב לכלכלה ולתרבות.
במהלך עידן השלטון האסלאמי, נבנו בירושלים מספר מסגדים ובתי כנסת מפוארים, ששימשו כמרכזי תרבות ודת. כמו כן, הוקמו בעיר גם בתי ספר, בתי חולים ומוסדות חינוך רבים. השלטון האסלאמי בירושלים התפתח תחת שלטון מוסלמי, שעשה דרך כזו עבור המדינה האסלאמית בכלל.
במהלך עידן השלטון האסלאמי, ירושלים התפתחה גם כמרכז דתי חשוב ליהדות, לנצרות ולאסלאם. העיר הפכה למרכז דתי רב-תרבותי, שבו חיו יחד תושבים של שלוש דתות גדולות. בירושלים של עידן השלטון האסלאמי היו גם מסעדות, בתי קפה וחנויות שהיו מרכזי פעילות חברתית ותרבותית.
בגמרא הובא עד כמה חשוב השלטון האסלאמי בתרבות היהודית. בתקופה זו פיתחו היהודים את תרבות הכתיבה והפילוסופיה, והעיר שימשה כמרכז להפצת התרבות היהודית בעולם. בירושלים של עידן השלטון האסלאמי גם נבנה הר הבית והמקדש השני, שנהרס בסופו של עידן זה על ידי השלטון הצלבאי והקרוסדרים.
השלטון העות'מאני
במאה ה-16 נכנסה ירושלים תחת שלטון האימפריה העות'מאנית, ששלטה בעיר עד ראשית המאה ה-20. בתקופה זו, נבנו בעיר מבנים ציבוריים ודתיים מרשימים, והעיר הפכה למרכז דתי חשוב ליהדות, נצרות ואסלאם. בשלטון העות'מאני נבנה בירושלים הרבה מבנים מרשימים ויפים, כגון המסגד אל-אקצא, הכנסייה הגרמנית והכנסייה הרוסית. העיר נהנתה משקט יחסי והתפתחות רבה במאכלות, תרבות ומדע. ירושלים הייתה אז מרכז תרבותי ודתי מרהיב, והיו בה מסעדות, בתי קפה, שווקים ומוסדות חינוכיים רבים. בתקופת השלטון העות'מאני נמצאים בעיר מספר מדרשות ובתי ספר ליהודים, נצרים ומוסלמים, שהפעילו בהם תלמידים מכל הדתות. כל זאת עשתה את ירושלים לעיר מרתקת ומגוונת תרבותית במהלך תקופת השלטון העות'מאני.